Een ander probleem is dat melders van de weesfietsen van de gemeente naar de politie worden verwezen en omgekeerd, en dat de meldingen van onze inwoners over zwerfietsen lang niet altijd opgepakt worden. EENLokaal wil hier duidelijkheid over en verandering en daarom hebben Tugba Ozkaya en Leon van den Beucken samen vragen gesteld aan het Venlose college.
Voor de doorgewinterde lezer hier het hele verhaal:
Geacht college,
Betreft: weesfietsen in onze gemeente.
In toenemende mate krijgen fractieleden van EENLokaal van onze inwoners meldingen over zwerffietsen. Meldingen horen natuurlijk in eerste instantie naar de gemeente te gaan. Daartoe zijn genoeg mogelijkheden waaronder 14077 en info@venlo.nl.
Fietsen worden ergens gestolen, voor een ritje gebruikt en ergens achtergelaten, al dan niet vastgebonden. Ook worden (oude) fietsen waarvan men vindt dat het niet meer loont ze bij de fietsenmaker aan te bieden, gewoon te vondeling gelegd (gezet).
Het probleem hier schuilt hem in het feit dat de betrokken inwoners vaak wel een melding doen, maar dat er geen actie volgt. De zwerffietsen staan met name in Venlo-Zuid/Centrum, maar ook uit Tegelen heeft EENLokaal al eerder signalen ontvangen over dergelijke fietsen.
Er wordt volgens inwoners vaak heen en weer verwezen tussen de gemeente en politie. Ook wordt wel gezegd dat de “weesfietsen” niet opgeruimd mogen worden. Onze fractie is al vaker te verstaan gegeven dat men moedeloos wordt van het melden en dat er na het verkrijgen van het “zaaknummer” aldus geen terugkoppeling zou volgen, laat staan concrete actie.
Vraag 1
Herkent het college de toenemende mate van zwerffietsen in het straatbeeld?
Vraag 2
Hoe verhouden de verantwoordelijkheden van politie en de gemeente zich tot elkaar bij deze problematiek?
Vraag 3
Wat is het beleid van de gemeente c.q. de werkwijze om deze weesfietsen van straat te krijgen en hoe kan het dat inwoners geen gehoor vinden?
Vraag 4
Is het college bereid om te bezien hoe deze problematiek aangepakt kan worden?